Herning Roklub hjælper seniorer med at holde fast i fællesskabet

Foto: Magnus Møller

Meningsfulde netværker er en del af nøglen til at undgå ensomhed blandt ældre. Det viser forskning fra Sundhedsstyrelsen. I Herning Roklub står Arne Ladegaard i spidsen for klubbens seniorroning, hvor lokale seniorer mødes og kommer hinanden ved. 

Hver mandag og torsdag mødes omkring 15 seniorer ved Sunds Sø for at ro i et par timer. Det er bestyrelsesmedlemmet Arne Ladegaard fra Herning Roklub, som står bag initiativet. 

Den 1. april holder roklubben sin årlige klubaften, hvor alle er velkomne, og hvor sæsonen for alvor starter. I den efterfølgende tid mødes seniorerne også for at ro hver tirsdag. 

Arne Ladegaard har selv roet i både sejljolle og robåd i en lang årrække. Han har desuden været en del af roklubben i Silkeborg, hvor han har fået erfaring med at drive roklub. Efterfølgende har han selv startet seniorroningen i Herning. 

Han lægger vægt på sammenholdet og afhængigheden af hinanden, når bådene skal søsættes. 

“Man er del i en fællesskab, og meget bogstaveligt er man jo i samme båd,” siger Arne Ladegaard i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens erfaringer, som bygger på casearbejde. Han fremhæver, at roning ikke kun er godt for kroppen, men at det fantastiske også er naturoplevelsen, som kombineres med motion og fællesskab. 

Fuldt fokus på roningen 

Der er et stort arbejde forbundet med vedligeholdelsen af de gamle både. For nogle af klubbens medlemmer fylder dette næsten lige så meget. Derfor kan man ifølge Arne Ladegaard godt vælge at fokusere på at ro, hvis det andet ikke har interesse. 

Kønsbalancen blandt roklubbens medlemmer er nogenlunde ligeligt fordelt. Der er desuden flere ægtepar, som roer sammen. Nogle af klubbens mest erfarne har roet i 40 år og har kendt hinanden siden ungdommen. 

Åbent for alle 

Arne Ladegaard understreger, at man ikke behøver at have roet gennem hele livet for at være velkommen. Der er heller intet krav om at kende nogen på forhånd. Hvis man er interesseret, skal man kontakte Arne Ladegaard på Facebook. 

Han mener, at roningen kan være med til at udfylde tomrummet, når man bliver pensionist, og ens børn bliver ældre. 

“Det er ikke midtvejskrisen, vi alle sammen går efter. Men der sker noget i ens tilværelse, når ens børn bliver lidt større og teenagere,” fortæller Arne Ladegaard. 

Ifølge ham er man sammen om noget, når man roer. Der er plads til at ro i stilhed, men der er især også plads til at tale om, hvad livet går med.

Hør Arne fortælle om arbejdsgangen, når seniorerne møder ind i roklubben: