Den gamle højskole er blevet til Danmarks første kulturhotel

Højhusets postkasser har nu om dage funktion som udcheckning. Foto: Magnus Møller 

En langvarig proces har nået sin ende. I næste måned holder Højhuset sin åbningsfest. Anne Marie Mau står bag projektet, som har omdannet Herning Højskole til et hotel med respekt for historien. 

Byens nye hotel er blevet til med et ønske om at formidle kunst og kultur i et socialt miljø. Det fortæller Anne Marie Mau, som er formand for ejerfonden bag Højhuset.

“Det vigtigste er fællesskabet og kulturen. Stedet fortjener helt klart at få liv igen,” fortæller Anne Marie Mau.

Efter købet af højskolen i 2016 har man arbejdet på at nå frem til det resultat, som nu står færdigt. I januar kunne man byde de første overnattende gæster velkommen, og i april åbner Højhuset dørene til sin officielle åbning. Her håber Anne Marie Mau på at se en masse lokale. 

“Det er egentlig en markering af, at man kan komme og se det, og så gør vi dagen lidt festlig,” siger Anne Marie Mau. 

De lokale bakker op 

Anne Marie Mau fremhæver den store opbakning fra lokalområdet og kommunen. Kulturudvalgsformand Johs. Poulsen (RV) bakker også op om det realiserede projekt. 

“Jeg synes da helt klart, at det er et stort plus for byen,” fortæller Johs. Poulsen. Han ser Højhuset som et bindeled mellem byen og Birk-området, hvor uddannelsesstederne og kulturstederne ligger. 

Johs. Poulsen fremhæver kulturlivets betydning og mener, at det er en del af byens DNA. Han ser vigtigheden i, at både lokale og folk udefra benytter sig af Hernings kulturtilbud. 

Johs. Poulsen understreger, at Højhuset er et privat projekt, som ikke har fået kommunal økonomisk opbakning. Til gengæld har kommunen hjulpet til planlægningsmæssigt, og desuden har man fået lov til at bruge lokalerne. 

Kunst i industrikvarteret 

Højhuset samarbejder blandt andet med museerne i byen. I april kan man komme på påskeophold, hvor man får billetter til HEART og Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. Anne Marie Mau ser vigtigt på at tænke byen med i stedets planer. 

“Birk-området med skulpturparken er helt specielt. Kunsten har fået så stor betydning, selvom det er et industrikvarter. Det er jo egentlig ret unikt,” siger Anne Marie Mau. 

Hun understreger, at stedet både er for overnattende og for lokale, som gerne vil bruge stedet i dagtimerne og om aftenen. 

Hver onsdag afholdes fællesspisning i Højhuset, og der laves også både fællessang og bingoaftener. Desuden er man er i gang med at etablere et økologisk landbrug. I fremtiden vil Højhuset tilbyde kunstnerophold på øverste etage, ligesom man gjorde det i højskoletiden.