Trods optimisme på markedet: “Man skal være realistisk”

Gennemsnitsprisen på et hus på 140 kvadratmeter er faldet med cirka 250.000 det seneste år. Foto: Palle Skov
Sætter man sit hus til salg i Herning, skal man væbne sig med tålmodighed. Også selvom optimismen på boligmarkedet titter frem.  

Priserne er faldet og renten er steget, men det betyder ikke, at optimismen på boligmarkedet ikke er at spore.  

Det peger et boligindeks udarbejdet af Home og Danske Bank på, men hvordan forholder det sig i Herning? 

Det har to lokale mæglere fra Herning givet deres bud på.  

Ejendomsmægler Anne Gaardsted Mogensen fra Danbolig i Herning er positiv over for markedet. Hun har dog ét vigtigt budskab til de herningensere, der overvejer at sælge.    

”Man skal være realistisk, vil jeg sige. Man skal ikke være bange, men man skal heller ikke være for optimistisk. Man skal væbne sig med tålmodighed,” fortæller hun.  

Erik Thaulund fra Home i Herning er enig i tesen om realisme, men også han er overvejende optimistisk. Han har endda nøgletal for salgene, der begrunder den.  

”I den her salgsperiode har vi 32 solgte huse. I sidste periode var det 38 og i december 42. Denne periode ender nok på 40 huse, så det er en stabilisering de seneste måneder, ” fortæller han. 

Udbuddet halter 

Den erfarne ejendomsmægler, der har oplevet alt fra kartoffelkuren til it-boblen, begrunder optimismen, som skal ses i lyset af fortiden.  

”Det, vi har at have optimismen i, er, at det jo er rigtigt nok, at priserne og handlerne er faldet, og det er også markant, men det er baseret på, at vi havde et opsving lige inden corona,” forklarer han.  

Før coronapandemien brød ud, var der omkring 520 boliger til salg i Herning Kommune. Et tal, der nu ligger på 450. Dermed er der sket et fald på ti procent. Noget, Erik Thaulund også har bidt mærke i.  

”Det vi i bund og grund mangler, det er sælgere. Jo mere der er til salg, jo mere er køberne interesseret i at sætte deres eget til salg,” pointerer han.  

Piben har fået en anden lyd

Opsving inden coronapandemien bød også på en lav rente, der gav anledning til flere køb og salg i takt med, at det var billigere at låne penge.  

Anne Gaardsted Mogensen fra Danbolig nuancerer optimismen på markedet med rente i mente. 

”Det er ikke det samme som før corona, men piben har fået en anden lyd, og det er primært renten, som er giftig for boligmarkedet, det er ikke så sjovt,” fortæller hun og uddyber.  

”Køberne er vant til at kunne låne til nul procent i rente, men nu skal de måske give fem til seks procent. Der skal spekuleres lidt mere over det, og man går måske i banken et par gange mere.” 

I rapporten peges der også på, at renten kommer til at stige, ligesom priserne er faldet, dog er lønposen, altså de penge vi får i løn, steget.