Håndværkskollegie skal give erhvervsuddannelserne nyt liv 

Flemming Moestrup til venstre. Foto: Frame & Work.
Ambitionerne er tårnhøje, og målet er at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for de unge.  

Fredag d. 3. marts blev byggeriet af det kommende Herning Håndværk sat i gang. Et projekt, som forhåbentligt skal tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne

Ser man på det sidste årti, er interessen for erhvervsuddannelserne faldet drastisk. I 2012 var der 94.000 elever, i 2022 var der 64.000. Det er fald på 33 procent siden 2012, og det er en udvikling, som Fonden for Håndværkskollegier vil forsøge at lave om på.  

Forstanderen for det kommende kollegie i Herning, Flemming Moestrup, er begejstret for projektet. Og med 300 millioner fra BRFfonden kan han med god grund se frem til at byggeriet står klar til indflytning i 2025.  

”Danmark mangler håndværkere, og derfor er kollegiet et bud på noget, som kan være med til at gøre det mere attraktivt for unge at vælge en erhvervsuddannelse,” fortæller Flemming Moestrup.  

Et forsøg på at skabe dygtigere håndværkere 

Byggeriet, som kommer til at huse op til 84 unge, er udset til at skulle kunne skabe et fællesskab som hidtil har været ikke eksisterende inden for erhvervsuddannelserne. Og med 10.000 kvadratmeter er der masser af plads til at eleverne kan boltre sig. Både socialt og fagligt. 

”Der findes ikke lignende tilbud, når man taler erhvervsuddannelser. De unge kommer til at nørde og spejle sig i hinanden. Vi har muligheden for at blive dygtigere,” fortæller forstanderen.   

Man vil skabe et miljø, hvor de unge har lyst til at udfolde deres håndværksmæssige kompetencer i sammenspil med andre. Derudover vil man tilbyde ugentlige vejledninger i værksteder, foredrag-og ture ud af huset alt sammen for at være med til at give beboerne bedre kompetencer.

”Når man laver et eller andet sammen, får man kendskab og dermed tryghed. Vi ønsker at opbygge en kultur, hvor der er plads til alle,” fortæller Flemming Moestrup.  

Et demokratisk fællesskab 

Samarbejdet mellem kollegiets ledelse og de unge er noget, man allerede har fokus på. Ifølge Flemming Moestrup er det nemlig vigtigt, at de unge er med til at forme rammerne på kollegiet.  

”Det vil køre på en måde, hvor de har indflydelse på dagligdagen. For mange er det første gang, at de har deres egen lejlighed,” fortæller Flemming Moestrup.  

Udover selvindflydelse lægges der også stor vægt på, at beboerne selv bestemmer, hvor meget de har lyst til at deltage i. Det er altså ikke et krav, at man skal deltage i de faglige arrangementer eller sågar fester.  

”Det er deres hjem, og det skal være sjovt. Men der skal også være nogle rammer, således at der er plads til alle,” fortæller Flemming Moestrup.

Et ud af tre projekter på landsplan 

Herning er ikke det eneste sted, hvor der bygges et håndværkskollegie. I 2019 afsatte BRFfonden samlet en milliard kroner til i alt tre projekter i henholdsvis Herning, Horsens og Roskilde.  

På trods af lange udsigter til et færdigt kollegie i Herning, så oplever man allerede en stor interesse fra de unge.  

”Vi har oplevet mange, der siger at hvis de havde vidst, at der var et sådan tilbud, havde de valgt at studere i Herning. Det synes jeg, er en blåstempling af hele projektet,” fortæller Flemming Moestrup.