Hvorfra skal Hernings unge vide, at de kan få gratis prævention?

Det er organisationen Ungmod der står bag tilbuddet om gratis prævention. Tiltaget startede i 2015 og gælder alle former for prævention. Foto: Emilie Drøgemüller Schyth

Du kan få gratis prævention, hvis du er under 25 og bosat i Herning kommune. Alligevel er det ikke alle unge, der har hørt om tilbuddet.  

Flere unge herningensere ved ikke at de kan få gratis prævention. Organisationen Ungmod, der står for at tilbyde den gratis prævention, forsøger at udbrede budskabet. Det sker blandt andet gennem kommunens skoler. Alligevel er det langt fra alle Hernings unge, der kender tiltaget.

Hvis man er under 25 år og bosat i Herning kommune, kan man få gratis prævention. Det kræver blot en samtale med en rådgiver på Ungmods kontor. Det ligger centralt i Hernings midtby, og man kan både komme forbi uanmeldt eller aftale en samtale på forhånd. 

Det farverige venteværelse hos Ungmod i Herning tilbyder blandt andet kaffe, postkort og kondomer. For at få gratis prævention skal man forbi Ungmod til en samtale. Det er anonymt, og man må gerne tage en pårørende med. Ungmod ligger på Markedspladsen i Herning. Foto: Emilie Drøgemüller Schyth

20-årige Signe Overgård arbejder til dagligt i Matas på Hernings gågade. Hun hørte om muligheden for gratis prævention gennem sin mor. 

(Billede af Signe mangler, men kommer senere…) Signe Overgaard har selv brugt Ungmod til at få sin spiral. En spiral kan koste omkring 1200 kr., men hun fik sin gratis gennem Ungmod. Foto: Signe Overgaard

Signe Overgaard føler ikke, at tilbuddet er alment kendt blandt Hernings ungdom. 

”Jeg tror ikke, at mange ved det, fordi de ikke hører om det. Jeg tror, at mange synes, det er lidt et tabu, fordi man skal til samtale først,” siger Signe Overgaard, der selv ikke har noget imod at tale om prævention. 

”Jeg tror også, mange føler, at de ikke behøver at beskytte dem selv,” tilføjer Signe Overgaard.

Hun fik selv sin spiral gennem Ungmod, da hun var 17, og hun er meget positiv overfor tiltaget.  

”Jeg skal derhen til samtale igen, når jeg skal have en ny,” fortæller hun. 

Spørger man Ungmods rådgiver Lotte Andersen, gør de meget for at nå ud til de unge. Hun fortæller, at de blandt andet samarbejder med kommunens folkeskoler og gymnasier for at udbrede kendskabet til den gratis prævention.  

”Meget går også fra mund til mund. Herning Kommune er en stor kommune, så det kan godt være, at der er nogle ude i de mindre distrikter, der ikke har hørt det,” siger Lotte Andersen. 

Nikolai Birkmann og Mark Kjær er begge først i 20’erne. De har aldrig hørt om Ungmods præventions-tiltag.  

Nikolai Birkmann (tv.) og Mark Kjær (th.) vidste ikke at de har mulighed for at få gratis prævention. Foto: Emilie Drøgemüller Schyth

”Er det ikke mest til piger eller hvad?” er svaret, da de bliver spurgt om de selv kunne finde på at bruge Ungmod til at skaffe gratis prævention. 

Lotte Andersen undrer sig over hvorfor flere unge herningensere ikke ved, at de kan få gratis prævention. Hun fortæller, at det er hendes oplevelse, at skolerne er gode til at sætte fokus på det.

”Og vi er på de sociale medier,” tilføjer hun.  

Ifølge Lotte Andersen, er det skolerne, de primært bruger til at udbrede tiltaget.

”Vi har lige haft en efterskole herinde for at høre om det, fordi der lige har været uge sex,” fortæller hun.

Hun henviser til uge 6, hvor mange skoler afholder temauge om sex. 

På Herning Bibliotek sidder flere gymnasieelever og arbejder. De fleste kender godt til Ungmods tiltag. De går i 3.g og er i gang med at skrive SRP. En fyr har, meget apropos, valgt at skrive SRP om klamydia. 

Gymnasieeleverne på Herning bibliotek kender godt til Ungmods tiltag. De har hørt om det i forbindelse med seksualundervisningen på deres skole. Seksualundervisning bliver først obligatorisk på alle landets gymnasier ved næste skoleår (2023/2024), men flere gymnasier er allerede begyndt. Foto: Emilie Drøgemüller Schyth

Gymnasieeleverne har hørt om den gratis prævention gennem deres skoles nyopstartede seksualundervisning.

”Der er jo blevet indført obligatorisk seksualundervisning på gymnasier, så vi har hørt ret meget om det på skolen,” fortæller en pige, som desuden også har flere veninder, der har benyttet sig af tilbuddet.  

Ifølge gymnasieeleverne er det især deres gymnasies seksualundervisning, der er årsagen til, at så mange i deres omgangskreds kender til tilbuddet om gratis prævention. 

Ungmod arbejder hele tiden på at udbrede sig til flest mulige af de unge herningensere.

”Et af vores nyeste tiltag er, at vi har fået rådgivere til at sidde ude på skolerne,” fortæller Lotte Andersen.