Royal Run kroner forberedelserne af med pop-op ruter inden første løb i Herning 

Royal Run afholdes i Herning for første gang i år. Efter fem uger var alle billetter solgt. Foto: Royal Run
I opløbet til Royal Run 2023 har Herning Kommune i samarbejde med DGI og DIF lavet en visionsaftale, der har til formål at opfordre flere i Herning omegn til at bevæge sig. Uanset om det foregår i løb eller på gåben. 

Royale pop-op ruter, som de på fornemt vis er blevet døbt, er navnet på det nye initiativ fra Herning Kommune, der skal få det herningensiske folk i form, inden Royal Run løber af stablen til maj. 

Idéen til pop-op løbe- og gåruterne har udspring fra covid-19 pandemien og fungerede som et tiltag til, at mennesker kunne mødes over en gå- eller løbetur i naturområderne, der grænser op til Herning. 

Det har været en stor succes ifølge Mette Skærbæk, der er projektleder for tiltaget: 

”Det, vi hører fra landsbyerne, er at der kommer rigtig mange, og det er specielt ude i de små byer, hvor de ikke er vant til, at der kommer så mange inde fra Herning. Så på den måde får man hurtigt en fornemmelse af, at der er folk på ruterne.” 

Passer som hånd i handske 

Ifølge Mette Skærbæk, gav det god mening at binde pop-op ruterne sammen med det kommende Royal Run arrangement. Ikke udelukkende for at skabe større opmærksomhed for løbet, men også for at motivere så mange som muligt fra Herning og opland til at komme ud og bevæge sig. 

”Det er jo blandt andet det, jeg arbejder med som projektleder. At gøre nogle ting, der får folk ud at bevæge sig, som måske ikke er vant til det, eller som ikke gør det ret meget. Og der kan man sige, at det passer rigtig godt ind med det, Royal Run står for.” 

Mette Skærbæk forklarer, at det sandsynligvis er op til 40 procent af løberne til Royal Run, der aldrig har løbet før, og det derfor giver god mening at skabe noget fællesskab i at komme ud og gå- eller løbe en tur med sine venner og familie i fritiden. 

Noget for alle 

En anden der er nede Mette Royale Ruter er Mette Oppelstrup, der er frivillig løbevært i byen Skarrild syd for Herning. Skarrild var en af de første, der lagde navn til en Royal Rute, og opbakningen var helt utrolig, fortæller hun. 

”Selvom vi ikke havde fået nogen form for kommunikation ud omkring det, kom der faktisk alligevel over 100, og det var selvom der var dårligt vejr, blæst og det hele. Det er heller ikke fordi, vi har gode asfalterede veje eller noget. Det var helt overvældende.” 

Ruterne er bygget op på samme måde som til Royal Run, hvor man enten kan vælge en rute på ”1 mile” (1,6 kilometer) eller på fem kilometer.  

Det mener Mette Oppelstrup helt sikkert er med til at tiltrække et større felt af motionslystne: 

”Royal Run er med til at appellere til en bred gruppe mennesker, så hvis man har lyst til at snakke og være social, kan man sagtens det. Der var flere, der bare var ude og gå tre-fire stykker sammen, hvor man kunne fornemme de hyggede sig og fik noget ud af det socialt også,” siger hun. 

De Royale Ruter kommer til at fortsætte i yderligere fem byer i Herning Kommune, inden selve løbet skydes i gang i Herning den 29. maj, hvor 15.000 forventes at stille til start.