PFAS-forurening i Herning: ”Vi mangler det næste step” 

I Herning findes det mest PFAS-forurenede område i Danmark. I øjeblikket er det ikke muligt at ændre på koncentrationen af giftstofferne. Det er en udvikling, som bekymrer formanden for Miljø og Naturudvalget i kommunen, John Thomsen (V).  

PFAS-forurening er et varmt emne i disse tider. Flere steder i landet er der høje koncentrationer af de miljøfarlige og sundhedsskadelige flourstoffer, og Herning er ikke en undtagelse.  

Gennem målinger kan Region Midtjylland konkludere, at man på Tingvej 18 i Herning har landets mest forurenede grund. Her er tallet 100.000 gange større end grænseværdien.  

Geolog, Thomas Ljungberg fra Region Midtjylland, understreger dog, at det i øjeblikket ikke er til fare for befolkningen:  

”Der er tale om et industriområde, så der bor heldigvis ikke nogen på grunden. Men forureningen er trængt ned i et terrænnært grundvandsmagasin og spredes deri. Niveauet falder dog jo længere væk, man kommer fra stedet,” fortæller Thomas Ljungberg.    

Flere steder i kommunen med højt niveau  

Det er ikke kun på Tingvej 18, at der findes koncentrationer af PFAS.  Og selvom resten af kommunen ikke har lige så store koncentrationer af PFAS-stofferne, så er det stadig bekymrende, mener kommunens formand for Miljø-, Infrastruktur- og Naturudvalget, John Thomsen.  

Blandt andet har man frarådet at fiske i Herningsholms Å, netop grundet bekymring for forurening. Det nærliggende Beredskabscenter har også oplevet høje målinger af giftstofferne. 

”Vi følger udviklingen løbende, og holder øje med, at det ikke spreder sig til grundvandet. Men som det ser ud lige nu, er der ikke meget, vi kan gøre, ” siger John Thomsen og fortsætter: 

”Der er endnu ikke kommet et udspil fra Miljøstyrelsen, så vi ved ikke rigtigt, hvad vi skal gøre,” fortæller formanden.  

Et større detektivarbejde 

Ifølge geologen fra Region Midtjylland, Thomas Ljungberg, gælder det lige nu om at undersøge hvilke steder i regionen, der tidligere er blevet anvendt PFAS.  

”Vores budget er i forvejen på 45 millioner om året, plus ekstra fire millioner, som er øremærket til at undersøge PFAS mængderne,” fortæller Thomas Ljungberg.  

Han understreger, at det kommer til at kræve tid og ressourcer at nå til bunds i denne undersøgelse.  

”Det er en stofgruppe, som omfatter omkring 10.000 forskellige stoffer. De kan være brugt i virkelig mange produkter og sammenhænge, uden at brugerne nødvendigvis er klar over det,” siger Thomas Ljungberg.