Spareplaner for Herning Kommune rammer de psykisk sårbare 

Foto: Emmeline Freya Flensmark
Herning Kommune skal spare 11 millioner på handicap- og psykiatriområdet. Det betyder blandt andet, at tilskuddet til Minihøjskolen i Herning bliver halveret. De skal spare næsten en million kroner i 2023.  

I Herning kommune skal man spare. Det går ud over Minihøjskolen.  

I dramalokalet er de seks deltagende mødt op. Det er sidste gang, at de skal mødes, for recovery-kurset strækker sig kun over tre gange.  

Recovery-kurser er et kommunalt initiativ tiltænkt psykisk sårbare. Kurserne fungerer som en hjælp-til-selvhjælp, hvor deltagerne får forskellige redskaber og inputs, som skal hjælpe dem med at komme videre efter psykisk sygdom. 

Oprindeligt skulle recovery-kurserne strække sig over længere tid, men grundet kommunale besparelser er kurserne kortet ned. Faktisk halveret.  

Det er noget, der ærgrer både deltagere og arrangører. Maria Laustsen er underviser på Recoveryskolen og Minihøjskolen. Hun er uddannet sygeplejerske, og har arbejdet inden for psykiatrien.  

“Skolens håb var, at kommunen ville tage det mere seriøst og smide flere penge efter det. Men desværre er det ikke blevet sådan, og det er virkelig trist,” fortæller hun.  

Ikke første gang, at der bliver sparet 

Det er ikke første gang, at der bliver sparet på området. En elev på Minihøjskolen fortæller om en anden tilværelse med nærhed, da hun startede. En nærhed, som er savnet.  

“Da jeg startede her, var vi fysisk i to bygninger. Og der var en stor lærerstab. Nu er vi i én bygning, og lærerne er få,” siger hun og fortsætter:  

“Jeg synes jo, man har skåret ind til benet, og nu skærer man igen. Det kan ikke tåle ret meget mere.” 

“Det gør ondt på for få” 

Men besparelserne i år er blot en start. Fra 2024 skal Herning Kommune spare 13 millioner kroner på området. Altså to millioner mere end i år.  

Så hvorfor vælger kommunen at spare? 

“Det gør ondt på for få,” lyder det fra Mette Guldberg (C), næstformand i Social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune.  

“Vi har været udfordret på økonomien i Herning. Vi har brugt flere penge, end vi har budgetteret, så det har været en nødvendighed at spare, og at det lige går ud over Minihøjskolen, er selvfølgelig ærgerligt.” 

Hun understreger dog, at Herning Kommune fortsat har mange tilbud 

Alligevel efterlader det borgerne med en følelse af ikke at blive taget seriøst:  

“Når beslutningen er taget, er kampen tabt,” lyder det fra en deltager i recovery-kurset, der ønsker at være anonym. 

Skrevet af Emmeline Freya Flensmark og Lærke Grønne Nordentoft