Bombeflyene giver ingen grund til bekymring 

Amerikanske B-52-bombefly flyver lavt over Jylland i samtræning med Forsvaret. Foto: Steffen Fog / Forsvaret
Mandag eftermiddag krydsede to amerikanske bombefly luftrummet over den nordvestlige del af Herning Kommune. Der er tale om langdistance bombefly af typen B-52, som er på øvelse i Danmark. 

To amerikanske bombefly fløj mandag gentagne gange over Midtjylland i cirkler. 

Der er tale om en øvelse, som finder sted årligt. Det er et sammenspil mellem USA og Danmark, hvor danske soldater på jorden skal trænes i ”våbenaflevering”. Formålet er at kunne placere en bombe så nøjagtigt som muligt, hvis en fjende skal neutraliseres på dansk jord.  

Der var dog ingen bomber ombord på de to bombefly, og der blev derfor kun trænet koordinering og kommunikation. Den danske enhed er placeret i Finderup nær Viborg, derfor cirkulerede de to bombefly i Midtjylland. 

I et interview med TV Midtvest bliver Søren Andersen, oberst i Flyvevåbnet, spurgt ind til, hvorvidt denne øvelse har en forberedende karakter, hvis nu tingene udvikler sig i forhold til Rusland.  

”Vi holder hele tiden vores soldater og alliancepartnere skarpe i deres øvelser, naturligvis er det også i forbindelse med den situation vi er i nu. Men lige præcis det her er der ikke noget nyt eller unormalt i, og vi har gjort det i årevis,” fortæller Søren Andersen.  

Søren Andersen indikerer, at øvelsen er af forebyggende karakter og skal hjælpe vores samarbejde med vores allierede, hvis det en dag bliver aktuelt. Øvelsen vil efter alt at dømme være udført, lige meget hvilken situation Europa havde stået i. 

Den 25. marts sidste år foregik en lignende øvelse, hvor amerikanske bombefly øvede ”våbenaflevering” i Nordjylland, skrev Nordjyske Stiftstidende i 2022. 

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Forsvarsakademiet, men de forsikrer, at de ikke ved mere, end hvad der i forvejen står i medierne.