Daginstitutioner bestod ikke brandsyn: ”Vi vidste ikke, vi havde for mange børn”

“Man har ikke være inde og kigge på byggetilladelsen for, hvor mange børn der må være. Det har man bare ikke gjort” (Foto: Børneuniverset)
Der er foretaget brandsyn af det kommunale redningsberedskab i december 2022. Tre ud af fire af Børneuniversets afdelinger, som alle ligger i Herning kommune, bestod ikke brandsynet. 

Lokalerne i institutionerne er blevet anvendt til noget andet, end der oprindeligt var givet tilladelse til. Desuden er antallet af børn højere end det, der var givet godkendelse til.

Det drejer sig om daginstitutionerne Asylet, Søndergaard og Munkgaard, som alle er en del af den større institution, Børneuniverset. 

Forholdene i de tre bygninger vil kunne bringes i orden ved at søge byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse til den nye indretning i forhold til det ændrede børnetal.

I Asylet har der været dobbelt så mange børn som godkendt. På afdeling Munkgaard har staldbygningen rummet 50 børnehavebørn, men den var oprindeligt godkendt til 20 klubbørn i alderen 9-13 år. 

I børneuniverset har man ikke været klar over det for høje antal børn, fortæller institutionsleder for Børneuniverset, Bjarne Mikkelsen: 

”Det har vi aldrig vidst. Og det er heller ikke noget, kommunens folk har vidst, eller har tænkt over.” 

Men det gør vel noget ved sikkerheden, hvis der er for mange børn?

”Det kan du godt sige på en måde, men vi har et ABA-anlæg, vi har branddøre, vi har brandslukningsanlæg osv. Og det hele har været godkendt de sidste 40 år.”

Kommunen skulle godkende den ændrede indretning

På Søndergaard har man ikke fået godkendt den ændrede indretning. Det er noget, kommunen har skullet sørge for at få godkendt, men det har de ikke.

Det har ikke været muligt at få en udtalelse fra kommunen.

Nu er beslutningen så taget. Munkgård får en ny pavillon, som skal kunne rumme 72 børn. Desuden bliver der ændret på de forskellige forhold i institutionerne, så de stemmer overens med reglerne for brandsikkerhed.