Nye gadeplansmedarbejdere i Herning: ”Der skal være plads til alle” 

Den 1.februar havde de to nye gadeplansmedarbejdere første arbejdsdag. Deres opgave er at skabe kontakt og give støtte til udsatte borgere i Herning. Efter en måned møder man allerede opbakning om projektet.  

I Herning har borgere gennem en længere årrække været urolige. Stofmisbrugere, alkoholikere og andre udsatte skaber nemlig utryghed omkring Markedspladsen.

Med hensigt på at skabe bedre vilkår for både udsatte og øvrige borgere, har kommunen derfor ansat to gadeplansmedarbejdere.  

Og formanden for beskæftigelsesudvalget, Tommy Tønning (S), er optimistisk.  

”Jeg tror det vil blive en stor succes, jeg har kæmpe forventninger til projektet. Der er brug for nogen til at tage hånd om de udsatte,” lyder det fra formanden.  

Kontakten med lokalmiljøet er afgørende 

Den ene af de nye gadeplansmedarbejdere Torben Kondrup, har en klar holdning til projektet.  

 ”Vores rolle er ikke at tvinge folk til noget. Men ved at skabe noget tillid og kontakt kan vi måske hjælpe disse udsatte i den rigtige retning,” fortæller han,og fortsætter: 

”Vi er mennesker med store hjerter. Vi er meget rummelige, og det skal man være i den her sammenhæng.”  

Udover at skabe kontakt til udsatte, er det lokale samarbejde vigtigt, for at projektet skal lykkedes.  

”Vi har en hel del samarbejdspartnere, som er klar til at hjælpe, hvis vi kan få de udsatte med på ideen,” fortæller Morten Skoubo, som også er tilknyttet projektet.  

En forbindelse mellem misbruger og det offentlige  

Det er i særdeleshed misbrugere, som oplever problemer med at kontakte kommunen eller andre styrelser. Derfor er gadeplansmedarbejdernes funktion også at agere som en slags brobygger for de udsatte. 

”Jeg har været med til at køre nogen til tandlægen, som ikke selv var i stand til det. Det er også en af opgaverne. Det er mange aktører som er klar til at hjælpe, men de er ikke opsøgende. Her kan vi gå ind og hjælpe,” fortæller Morten Skoubo.  

Samarbejdet med den lokale varmestue, som snart rykker fra Markedspladsen til Bethaniagade, er vigtig. Begge gadeplansmedarbejdere er nemlig klar over, man ikke kan klare det hele alene.  

Formanden for beskæftigelsesudvalget Tommy Tønning er enig.  

”Det er et omfattende projekt, og samarbejdet på tværs er enormt vigtigt,” fortæller formanden.  

Lokal opbakning til projektet 

Selvom man kun har været i gang med forløbet i en måned, så oplever man allerede nu opbakning. Både blandt de udsatte, men også hos de øvrige borgere.  

”Vi er så småt ved at få skabt de relationer som er nødvendige, men vi er der ikke 100 procent. Folk har taget godt imod os, men vi er også opmærksomme på, at det er os som er gæsterne. Men fornemmelsen er, at de sætter pris på os,” fortæller Torben Kondrup.