Ensomhed er et stigende problem hos unge. Alligevel mangler organisationen Ventilen frivillige til at genåbne deres mødested for ensomme unge i Herning.
Næsten hver femte mand mellem 16 og 24 år oplever tegn på ensomhed, mens det hos kvinderne er hver fjerde. Det beskriver en rapport fra Sundhedsstyrelsen om danskernes sundhed. Derfor har Ventilen i Herning sat jagten ind på at finde frivillige til deres mødested.
Organisationen har ikke kunnet rekruttere frivillige. Dog ser Karen Vestergaard, som er lokalkonsulent hos Ventilen, positivt på sagen, og håber snart at kunne åbne et tilbud til de unge herningensere.
Mangel på frivillige
I 2021 lukkede mødestedet Ventilen i Herning, og her to år senere prøver de at genåbne tilbuddet til de ensomme unge. Ifølge Karen Vestergaard skyldes manglen på frivillige, at folk under corona begrænsede deres sociale relationer. Hun mener dog, at det ser lysere ud i dag.
”Det er anderledes nu, fordi vi kan se, at folk har lyst til at være frivillige igen. Vi får flere og flere henvendelser fra unge, der gerne vil være frivillige. Så jeg tror ikke, at det er en umulig opgave at åbne i Herning,” siger Karen Vestergaard.
Selvom at organisationen mangler henvendelser, mener Karen Vestergaard, at der er behov for et sted, hvor de ensomme unge kan have et samlingssted.
”Vi får løbende henvendelser fra forældre og fagpersoner i Herning, som siger: ”Hvornår åbner I igen og er det nu I har åbent?” Så jeg tænker bestemt, at der er et behov. Det handler bare om at finde den rigtige gruppe frivillige,” fortæller Karen Vestergaard.
De rigtige frivillige
Ensomhed blandt unge skal tages alvorligt. Det beskriver en rapport fra det Nationale Forskning- og Analysecenter for Velfærd. Rapporten beskriver, at ensomhed øger risikoen for sundhedsrelaterede udfordringer senere hen i livet. Derfor er fagligheden hos de frivillige vigtige.
”Vi åbner ikke bare, når vi har to frivillige, fordi det er vigtigt, at vi bliver stabile igen,” siger Karen Vestergaard.
Ventilen har ikke en åbningsdag i kalenderen, men Karen Vestergaard beskriver, at mødestedet åbner igen, når de har fundet personer, som er passioneret omkring det frivillige arbejde omkring stedet.
Tæt på borgerne
Hos Ventilen oplever de, at de unge kan have svært ved at tage skridtet og søge hjælp. Derfor mener de, at det er væsentligt, at hjælpen er tæt på der, hvor de unge er.
”Chancen for, at de unge vil tage toget helt til Århus for at få hjælp, er ikke særlig stor. Så det er vigtigt, at vi får Ventilen i Herning op og stå igen,” fortæller Karen Vestergaard.
Derfor har hun en forhåbning om, at de unge i Herning vil melde sig som frivillige, for at skabe et tilbud tæt på de unge i Herning.